تیغه چینی و دیوار کشی
تعریف دیوار
دیوار عبارتست از یک ساختار ممتد، یکپارچه، محکم و استوار که از جنس آجر، سنگ، بتن، چوب یا فلز و غیره باشد، که ضخامت آن در مقایسه با طول و ارتفاع، نازک می باشد. دیوار ساختمان یا محوطه را محصور و محافظت می نماید یا به عنوان مجزا کننده فضاها از یکدیگر به صورت اجزاء یا اتاقها عمل می کند.
انواع دیوار از نظر نوع مصالح مصرفی
1- دیوار آجری
2- دیوار سنگی
3- دیوارهای بلوکی
4- پنل ها
5- درای وال
دیوار آجری
آجر از مصالح لاینفک ساختمان بوده، هست و خواهد بود. با توجه به اینکه امروزه اکثر سازه های ساختمانی بتنی و فلزی می باشند، امّا آجر به شکل ها و فرم های مختلف ساده، سوراخدار و مجوف در سازه های یاد شده و همچنین سازه های آجری به وفور مورد استفاده می باشد.
انواع دیوارهای آجری
•دیوار آجری یک نیمه
•دیوار آجری یک آجره
•دیوار آجری 5/1 آجره
•دیوار یک آجره مجوف
•دیوار آجری توخالی، صندوقه ای
•دیوار آجری حفره ای بال کبوتری
•دیوار آجری حفره ای جناغی
دیوار سنگی :
دیوارهای سنگی بیشتر در مناطق کوهستانی یا در مسیر رودخانه های کم عمق (که فشار آب سنگ های کوهستان را به همراه می آورد)، ساخته می شود. از دیوارهای سنگی برای حصارکشی و ساخت دیوار در کنار جاده ها برای پیشگیری از ریزش و رانش کوه و همچنین در ساختمان های سنگی و بسیاری دیگر در شکل های گوناگون استفاده می شود.
دیوار بلوکی :
یکی از پر کاربردترین مصالح در صنعت ساختمان ، انواع بلوک های سبک جهت دیوار چینی در دیوارهای غیر باربر می باشد. در ایران نیز بعد از آجرهای سفالی ، بلوک های سبک پرطرفدارترین نوع مصالح برای استفاده در قسمت دیوار چینی هستند.
انواع این بلوک ها عبارتند از
۱- بلوک سبک گازی (AAC) :
نام این محصول بتن سبک گازی، یا بتون هوادار اتوکلاو شده (AAC)، یا هبلکس می باشد. بتن سبک یا متخلخل در سال ۱۹۲۴ میلادی توسط یک آرشیتکت سوئدی اختراع گردید که شرکت های مختلفی آنها را تولید می کنند و محصول هر تولید کننده، خصوصیات خاص خود را داراست. بتن های گازی با ترکیبی از مصالح با پایه سیلیسی و یا ماسه بادی ، سیمان تیپ ۲ ، آهک ، آب ، مواد گاز ساز تولید شود.
۲- بلوک سبک سیمانی (CLC) :
بلوک بتنی هوادار (CLC) نوعی بلوک متخلخل می باشد که از ترکیب سیمان، ماسه ی ریزدانه و حبابهای هوا با اندازه های مختلف طی دوره نگهداری در انبار محصول، در شرایط ویژه بدست می آید.
۳- بلوک سبک لیکا :
این بلوک ها از مخلوط سبک دانه با سیمان و آب به دست می آید. برای حفظ سبکی این قطعات ، ریزدانه طبیعی از بتن حذف شده و محصول نهایی دارای تخلخل بالاتری نسبت به بتن نیمه سبک می شود. شکل ظاهری این نوع از بلوک ها شبیه به بلوک سیمانی ته پر است.
۴- بلوک سبک گچی :
بلوک گچی در کارخانه از مخلوط آب و گچ که اندازه دانه های گچ آن نسبت به گچ معمولی ساختمانی ریزتر است، تولید می شود. در بلوک گچی ممکن است از الیاف، پرکننده ها، سنگدانه ها یا سایر افزودنی های غیر زیان آور استفاده شود.
پانل ها :
ساندویچ پانل
ساندویچ پانل یک ساختار سبک و مرکب است که از دوطرف به دو لایه محدود شده و در وسط یک لایه عایق قرار دارد که ماده عایق می بایست بسیار نرم و سبک و دارای خواص فیزیکی خاص باشد.ساندویچ پانل ها به دو گروه سقفی و دیواری تقسیم می شوند که با پلی اورتان ، پلی استایرن و پشم سنگ تولید می شوند و جایگزین بسیار مناسبی برای دیوارها و تیغه های آجری و سفالی می باشند.
3D پانل
پانل دیواری پلاستوفوم جایگزین بسیار مناسبی برای آجر و سفال می باشد پانل را می توان در ساختمانها و ویلاهای دو طبقه بدون داشتن اسکلت و در ساختمانهای بلندتر با سازه های بتونی و فلزی استفاده کرد.
پانل یک سازه پیش ساخته متشکل از دو لایه بتون مسلح شده و یک هسته عایق پلی استارن با ضخامت های متغییر میباشد.
شبکه های مفتولی تقویت کننده برای استحکام بالای پانلها توسط خرپاهای قطری به هم جوش داده شده اند.
درای وال
درای وال نوعی دیوار است که در معنای فارسی به آن دیوار خشک گویند .زیرا که در ساخت این دیوار هیچگونه مصالح تر (مانند ملات ماسه سیمان و…)استفاده نمیشود .
این دیوار تشکیل شده است از یک سری ناودانی های عمودی و افقی که ابتدا ناودانی های افقی را در امتداد هم روی کف و سقف (توسط شاقول و یا تراز لیزر) توسط تفنگ گازی و میخ های فولادی پرچ می کنند و بعد ناودانی های عمودی را با فاصله40 الی 60 سانت(بستگی به کاربری دیوار ) درون ناودانی های افقی گذاشته و توسط پیچ های سرمته درا پیچ میکنند . به دلیل اتصالات مفصلی این دیوار مقاوم در برابر زلزله است .بعد از آن نوبت به پوشش میرسد که از صفحات گچی (گچ برگ) و یا سیمانی که معمولا ابعاد 5/1 در 120 در 240 میباشد را روی سازه های عمودی و افقی قرار داده و پیچ میکنند .
بدیهی است درون سازه دیوار سوراخهای تاسیاتی گنجانده شده است که قیل از پوشش میتوان تاسیسات را به راحتی از میان آنها رد کرد.
انواع دیوار از نظر کاربرد
1- دیوار خارجی
2- دیوار داخلی (پارتیشن)
3- دیوار باربر
4- دیوار کرسی چینی
5- دیوار حائل یا محافظ
دیوار خارجی ساختمان
دیوار بین فضای خارج و داخل ساختمان را دیوار خارجی می گویند. این دیوار ها ممکن است باربر و یا غیر باربر باشند ولی در هر صورت نباید ضخامت آن ها چنانچه با آجر ساخته می شوند کمتر از 25 سانتی متر باشد.
دیوار داخلی
به دیوارهای غیر باربر که صرفاً جنبه جداسازی فضا ها را دارد گفته می شود. ضخامت این دیوارها می تواند 5 و یا 11 سانتی متر باشد.
دیوار باربر
این نوع دیوار که دیوار های اصلی ساختمان های آجری می باشند جهت انتقال بار ساختمان به زمین استفاده می شوند. حداقل ضخامت این دیوارها 35 سانتی متر می باشد.
دیوار کرسی چینی
دیواری که بین دیوار اصلی و پی ساختمان قرار می گیرد را دیوار کرسی چینی می نامند.
دیوار حائل
این دیوار برای دو هدف ساخته می شوند:
1- دیوار محافظ عایق کاری (زیرزمین)
2- دیوار محافظ در برابر ریزش
***********************************
جزئیات دیوار چینی
دیوارها یکی از متداول ترین عناصر قائم در ساختمانهای گوناگون هستند . مطابق تعریف ، اعضای سازه ای قائم با بعدی بزرگتر از ۳ برابر ضخامت ، دیوار نام دارند. دیوار عبارت است از یک ساختار ممتد، یکپارچه، محکم و استوار که از جنس آجر، سنگ، بتن، چوب یا فلز و غیره باشد، که ضخامت آن در مقایسه با طول و ارتفاع نازک می باشد، دیوارها معمولا به عنوان مجزا کننده فضاها از یکدیگر به صورت اجزا یا اتاقها عمل می کنند یا به عنوان محافظ یک فضا هستند.علاوه بر این، این ساختار های عمودی، انتقال دهنده بار ساختمان به زمین می باشندعملیات دیوار چینی شامل انتخاب نوع آجر ، ملات مصرفی و روش اجرای کار باید بر اساس مشخصات ، نقشه های اجرایی و دستورات دستگاه نظارت صورت گیرد.
آجر و انواع آن:
آجر سنگی است مصنوعی که نوع رسی آن از پختن خشت یا گل شکل داده شده و نوع ماسه آهکی آن از عمل آوردن خشت ماسه آهکی که از فشردن مخلوط همگن ماسه سیلیسی با آهک در قالب ساخته میشود ، با بخار تحت فشار زیاد به دست می آید. آجرهای بتنی مانند بلوک های سیمانی تهیه می شوند.
آجر رسی:
آجر رسی از قدیمی ترین مصالح ساختمانی که به وسیله بشر تولید شده است، می باشد. سنگ باوجود فراوانی و استقامت به راحتی در دسترس قرار نمیگیرد، این مصالح طبیعی فرم دلخواه را به آسانی به خود نمیگیرد و با صرف هزینه بسیار قطعات آن یکسان می گردند و در این حالت نیز دورریز زیادی از خود به جا می گذارد. در حالی که گل حاصل از خاک رس که منشا تهیه آجر است به راحتی شکل دلخواه را به خود می گیرد و محصولی همگن به دست میدهد.
از این رو می توان با قالب زدن گل و حرارت دادن آن مصالحی سخت، دارای مشخصات فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی یکسان، متناسب با کاربرد، منطبق با فیزیک بدن انسان، با فرآیند تولید ساده، سریع و حمل ونقل آسان تولید کرد.
انواع آجر غیررسی و اشکال آن:
آجر جوش آجر خاص در صنعت سفال پزی است که در کشورهای صنعتی دارای اهمیت ویزه ای است از این آجر برای نماسازی ساختمان ها فرش کف پیاده روها پوشش بدنه و کف آبروها و مجراهای فاضلاب و تونل ها و ساختن دودکش ها فرش کف کارخانه ها انبارهای کشاورزی و سالن های دامداری پرورش طیور استخر های صنعتی و جز اینها استفاده می شود.
انواع خاص آجر تولیدی در کشور های اروپایی:
آجرهایی در کشورهای صنعتی اروپا تولید می شوند که هنوز تولید آن در ایران مرسوم نشده است از آن جمله بلوکهای توخالی آتش بند برای نصب دور ستونها به منظور جلوگیری از نفوذ آتش قطعات ویزه به شکل منحنی های کوز و کاس قطعات درپوش روی دیوار قطعاتی که از اجزا هستند مانند کلوک، سرقد، گوشه و جزاینها که هنوز در ایران تولید نمی شوند.
آجرهای نسوز:
از آجرهای نسوز بدلیل مقاومت حرارتی بالا، در پوشش درونی کورههای صنعتی استفاده میشود. آجرهای نسوز انواع مختلفی دارد. باتوجه به نوع ماده استفاده شده در ترکیبات آنها، گسترههای مختلفی را تحمل میکنند. تا دهه ۱۹۶۰ از کربن و خاک نسوز برای پوشش کورهها استفاده میشد، اما امروزه با ساخت انواع آجرهای نسوز از آنها در پوشش داخلی کوره استفاده میشود.
درزیر برخی از انواع مختلف آجر دیرگداز توضیح داده شده است
آجرهای سیلیسی:
قسمت عمده این آجرها را خاکهای سیلیسی که به کوارتزیت معروف است تشکیل میدهد. کوارتزیت شامل ۹۵% SiO2 و به مقدار جزئی Al2O3،Fe2O3، TiO2،K2O و Na2O میباشد. از این آجرها در گذشته برای پوشش جدار درونی کورههای فولادسازی استفاده میشد.
ولی بدلیل رسانایی گرمایی زیاد در نفوذناپذیری در مقابل گازها، امروزه بیشتر برای پوشش جدار درونی کورههای تولید خمیر شیشه در کارخانههای شیشه سازی، کورههای کک سازی گازسوز و کورههای سرامیک سازی استفاده میشود.
آجرهای آلومینیومی:
این آجرها، دارای درصد بالایی از آلومین (Al2O3) میباشند. آنها را از مخلوط کائولن ، بوکسیت و کروندوم که بیش ار ۷۰% آلومین دارد، تهیه میکنند دمای پخت این آجرها در حدود ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ درجه سانتیگراد میباشد. آجرهای نسوز آلومینیومی برای پوشش جداره درونی کورههای ذوب فولاد مصرف میشوند.
در مقابل مواد قلیایی مقاومند، بنابراین از آنها برای پوشش جداره درونی کورههای سیمان سازی و شیشهسازی هم استفاده میشود.
آجرهای نسوز قلیایی:
این آجرها شامل اکسید منیزیم (MgO) و SiO2 به فرمول ۲MgO SiO2 میباشند. برای تهیه اکسید منیزیم ، کربنات منیزیم طبیعی (ماگنزیت یا دولومیت را در دمای بین ۵۵۰ درجه سانتیگراد تا ۱۸۰۰درجه سانتیگراد حرارت میدهند. اضافه کردن مقداری Cr2O3 (اکسید کروم III(یاFe2O3 )اکسید آهنIII )به مخلوط MgO وSiO2 باعث افزایش مقاومت گرمایی آجرهای نسوز قلیایی میشود.
از این آجرها برای پوشش جدار درونی کورههای باز در فولادسازی، کورههای دوار در کارخانههای سیمان سازی و در قسمتهای بالای کورههای ذوب شیشه و صنایع فلزات غیرآهنی، استفاده میشود.
آجرهای نسوز ویژه:
این آجرها نوع خاصی از آجرهای نسوز هستند و در صنعت برای منظورهای ویژهای کاربرد دارند. این آجرها از ترکیبات فلزات واسطه میشوند. متداولترین آجرهای این گروه عبارتند از:
آجر زیرکونیوم:
این آجر از سولفات زیرکونیوم طبیعی با افزودن مقدار کمی آلومین به کوارتز تهیه میشود. بیشترین کاربرد آن در ساختن کوره ذوب آلومینیوم، کوره مخزن شیشه مذاب و کورههای دارای دمای بالا میباشد. همچنین از ذوب سولفات زیرکونیوم با آهک ناخالصی آن به همراه سیلیکات کلسیم جدا میشود و میتوان( ZrO2اکسید زیرکونیوم) خالص بدست آورد. با افزودن مقدار ۵ درصد وزنی از MgO یا CaO ، بلورهای مکعبی آن تشکیل میشود.
ZrO2 مقاومت گرمایی بالایی دارد، بهمین دلیل از آن در ساختن بوتههای ذوب فلز در صنایع ذوب فولاد و در راکتورهای اتمی به عنوان بازتاب دهتده نوترون استفاده میشود.
آجر اکسید کروم – کوروندوم:
این آجرها دارای ۵ تا ۱۰ درصد اکسید کروم I، II و ۹۰ تا ۹۵ اکسید آلومینیوم (Al2O3) هستند و در مقابل مواد قلیایی مقاوم هستند. از این نوع آجر برای ساختن بخش درونی کوره بلند ذوب آهن استفاده میشود.
آجرهای اکسید کروم:
دارای ۹۵ درصد Cr2O3 میباشد. برای تهیه آن از Cr2O3 سنتزی استفاده میشود. این نوع آجر در ساختن کوره ذوب خمیر شیشه مخزن در صنعت شیشهسازی مصرف دارند.
انواع تقسیمات آجر:
به علت تقسیم پذیری قطعات آجر اشکال جدیدی به شرح زیر در کارگاه قابل تهیه می باشد:
– نیمه: چون آجرهای امروزی از نظر ابعاد حدوداً نصف آجرهای ختایی که در اوایل قرن به ابعاد حدودی ۵ ۲۵۲۵ سانتی متر در سرتاسر ایران تولید و به مصرف می رسیدند می باشند، به آجرهای امروزی نیمه می گویند.
– چارک: اگر آجر را از طول به دو نیمه مساوی قسمت کنیم به هر قسمت یک چارک می گویند.
– کلوک:اگر آجر را از طول به چهار قسمت مساوی قسمت کنیم به هر قسمت یک کلوک می گویند.
– سه قدی:سه چهارم طول آجر را یک سه قدی می خوانند.
– قلمدانی:اگر آجر را از عرض در جهت طول به دو نیمه مساوی قسمت کنیم به هر نیمه یک قلمدانی یا گلدانی می گویند.
– کلاغ پر:اگر از آجر منشوری که یک وجه آن یک عرض و وجه دیگر آن نصف طول آجر باشد جدا کنیم به باقی مانده کلاغ پر می گویند.
– الماسی:اگر از آجر دو منشور مساوی و متساوی الساقین که هر وجه آنها نصف عرض آجر باشد به طور قرینه از عرض آجر جدا کنیم آجر الماسی به دست می آید.
مصرف تکه آجر در قسمتهای درونی و پشت کار و نیز در مکانهایی که مصرف آجر درست مقدور نباشد و یا جزئیات معماری و نماسازی ایجاب نماید مجاز می باشد.
کاربرد دیوارها:
فضاسازی و خلق فضاهای نوین
محافظت از سرما و گرما
ایجاد عایق صوتی
ایجاد حریم خصوصی
محل مناسبی برای کار گذاشتن انواع لوله کشی ها و سیم کشی های برق
تزئین و انجام کارهای هنری:مانند گچ بری و نقاشی دیواری